oss förstående emellan

Snart är det ett nytt dygn, men jag kan fortfarande säga idag, och det gör jag. Idag såg jag på tv, tro det eller ej, och någon slags diskussion på tv4 som började någonstans vid den här mannen som skjöt ett antal människor inklusive sig själv i Suomi men snart fladdrade iväg åt någon slags diskussion om internet och dess sociala påverkan hos främst ungdomar. Hur som helst verkade personerna koncentrera sig på att diskutera huruvida vuxna inte förstår ungdomar (vart gränsen emellan dessa två grupper gick enligt dem på tv var ganska svårt att uppfatta också måste jag säga) och så vidare, vilket var länken mellan mordet och internet på något vis, enligt dem. Nu lät jag väl aningen oförstående men jag kritiserar inte på något sätt. Jag kan helt enkelt inte kritisera eftersom jag inte lagt speciellt mycket energi på att läsa om det här mordet, men de som diskuterade var;
3 ungdomar, 18-23 år gissar jag på
1 sociolog från Lunds universitet, 50+
1 programledare ~ 30 år

Intressant, tänkte jag vid första .. inte anblicken.. åhörandet? (vad ska man sätta in för ord där, någon?) men efter några meningar från varje part insåg jag snabbt att de själva faktiskt var ett ganska bra exempel på problemet de diskuterade. När sociologen pratade satt ungdomarna som frågetecken, när ungdomarna pratade satt sociologen som på nålar och bara väntade på att få göra sin egen röst hörd (Lyssnade inte med andra ord) allt medans den stackars programledaren försöker hålla i en sammanhängande debatt och komma fram till förslag på eventuella problemlösningar om hur man måste öppna ögonen, försöka förstå  människor i andra åldrar med mera med mera.

Så egentligen skiftade diskussionen inte bara skepnad utan också ÄMNE så fort näste man skulle prata. Alla var fast i sin egen synvinkel, och jag tänkte att det är alltid lika underbart när folk ska göra sig mer än de är, in public dessutom och nästan public service (?). Det roligaste är att händer gång på gång på gång. Det är väl det som får en att skratta åt allvarliga saker ibland. I alla fall mig. Nu ska jag lyssna på Nordpolen och sova så jag inte har ögonpåsar på skolfotot som tas imorgon. Nej nu skojade jag. Jag ska sova för att jag är trött, ögonpåsarna kan ju sminka över. Nej nu skojade jag igen. Jag är varken speciellt trött eller villig att sminka mig imorgon. Imorgon som för övrigt blir första dagen i min nya skola som jag visserligen redan är ganska bekant med, så nej det blir väl inte särskilt spännande, men roligt, skönt och en massa andra adjektiv som klingar positivt. Jag ska i alla fall sova för att jag gör det på natten, ibland. Tänkte att det skulle bli en sådan natt nu. Sen kan jag tala om att jag var på bio precis, det var inte helt fel. Höst är ju bio. Bio är ju höst.


words c-c-coming out wrong

Om du är rädd,
sluta med det

om samhörighet

Alltså, lite såhär är det ju, tror jag, att alla människor är mer eller mindre tråkiga. Hur pass tråkig en människa är ligger givetvis i betraktarens öga, men de man står nära är de man kan göra ingenting med utan att känna att det är bortkastad tid. Man kan ha tråkigt och ändå vilja vara i samma rum i flera timmar. Det finns ju egentligen inte så många man kan sitta mitt emot vid ett matbord exepmelvis en söndag klockan 15:48 (då man sällan har speciellt skojigt) och titta på utan att varken röra en min eller kallprata med utan känna att det är onödigt eller obekvämt. Eller sitta bredvid en hel bussresa utan att ens vrida på huvudet för att bekräfta någon slags samhörighet eller uppmärksamhet bara för att man vanligtvis gör så. Eller promenera runt på en plats helt utan varken negativ eller positiv laddning (förslagsvis festivalområde efter sista konserten) och slänga kommentarer som "oj, här var det skräpigt" utan att ens bry sig om vad den andre svarar och ändå tänka att det är tillräckligt. Det är lite så, att när man vet att det varken krävs kommunikation över huvud taget, en fin solnedgång att se på, en skål med godis att trycka i sig eller en bra platta i bakgrunden att lyssna på samtidigt som man umgås med en person, då hör man nog lite ihop. Det fantastiska är att det inte måste ligga en lång och invecklad vänskap bakom detta fenomen. Ibland händer det bara. Egentligen skriver jag det här apropå ingenting, men jag tycker det är så fint. Och det kan låta tråkigt, elakt eller allmänt nonchalant men ibland tänker jag att det är de enda människorna jag behöver, jag klarar mig verkligen utan alla andra, även om de någon gång tillfört något i mitt liv. Men det säger väl sig självt.

en fråga bara

Vem är "en vän, för längesen"
Eller mer, vilken av alla vänner som är vän-för-länge-sedan-vän är du?
Jag tänkte först att jag skulle lista ut vem, för ibland är det så självklart utan att man säger sitt namn. Men idag var det riktigt svårt. Och jag är riktigt nyfiken.

two in one

Först, en förskräcklig upptäckt jag gjorde igår när jag plockade fram den platta jag behandlar ömmast av dem alla. Kanske inte den bästa jag har, men ändå ganska så jättespeciell. Jag tycker om den väldigt mycket. Men ska den heta så verkligen?
SKA DEN DET?
VA?!
(om den ska det, måste jag säga att det är väldigt väldigt fult och jag kommer sluta lägga den bakerst i hyllan för att vara försiktig om den)
på riktigt
Andra bilden är på min blivande hemmakorridor. Estetkorridoren som den heter. Nyrenoverad (utan att lukta lera som i alla fall Borås Kommuns, förlåt, Stads, hus brukar göra) och smyckad med fönster i olika storlekar som ger ett minst sagt intressant ljusspel på både golv och väggar. Men bäst av allt, dess slut pryds av denna tavla sedan i fredags. Jag och Joakim anländer till Bäckängsgymnasiet (och estetkorridoren då) lite i samma veva  med andra ord. Känns mer än fint. Sedan att jag inte beskurit bilden så ni måste se ganska mycket av det ganska så tråkiga golvet, det får ni leva med. Själv tycker jag att resultatet av min lathet ger lite djup bilden, (perspektiv) och det är ju sånt som folk pratar om, och det låter viktigt och uppskattat. För den som undrar är det Jonna Skoglund som står i dörröppningen. Och så var det med det.
på riktigt

det handlar om perspektiv

typ allt

jag jag jag jag jag jag jag jag jag

Det här här blir lite av ett pressmeddelande, och idag ska det bara handla om mig, och herre jesus så självutlämnande det kommer bli. Men vad gör det om hundra år? Det är ju nu som spelar roll, det vet ju alla och NU är det nämligen så att jag kommit till den största insikten någonsin, från min sida. Jag har tänkt på det, men kan inte minnas något jämförbart med det här. Såhär är det: jag är extremt duktig på att ignorera både det enda och det andra som jag egentligen känner, antagligen för att saker jag inte känner till 100% är jag rädd för. Så jag förbiser dem, helt enkelt. Men sådant håller ju inte i längden, och man kan lite säga att den där längden är kommen nu. För det här håller faktiskt inte. Jag har förstått mig på mig själv och erkänt för mig själv och omvärlden hur det ligger till. Och det är det absolut bästa jag någonsin gjort. På riktigt.

Alltså, det hade ju varit underbart att kunna dra till med något så raffigt nu som att avslöja sin bisexualtiet eller liknande, alla är ju bisexuella enligt vissa, men dit har jag inte kommit än.

Nej, det här handlar om något ni andra kanske inte alls ser som en så stor grej, men för mig innebär det en massa förändringar, antagligen fler än de ni kan dra slutsatser till. Men de är de orkar jag inte rabbla upp här nu, även om det bara handlar om mig idag. Det som händer är att jag ska om några veckor, flytta hem till Borås. Ni läste rätt! Jag ska INTE gå färdigt musikalgymnasiet i Lund, utan hoppa in i teatertvåan på Bäckängskolan. Nu hade det väl passat med något fyndigt uttryck om vart gräset är grönast och så vidare, men så pass käck är man ju inte, så det får ni inte av mig ikväll kära läsare.

För att klargöra en del saker som folk omkring mig börjat spekulera i;
- Nej, jag ångrar inte att jag flyttade till Lund och har gått här i ett år
- Nej, jag känner inte det här som ett misslyckande, hade jag gjort det hade jag inte flyttat tillbaka. Det är väl just det här som jag känt det senaste halvåret och bludnat för men på senare tid börjat fatta är skitsnack som rört sig i mitt undermedvetna.
- Nej jag trivs inte i Lund, men det betyder inte att jag tycker illa om folk, staden osv. Det handlar om mer än så. Livet handlar ju om ganska mycket mer än skolan, det hoppas jag ni håller med om. Faktiskt.
- Ja, det kan kännas onödigt att komma på det här några veckor in i sitt andra gymnasieår, men jag har inte lyckats tvinga fram det tidigare, och väntar jag längre blir det inte bra heller. Dessutom löser det sig på ett bra sätt, så jag är inte direkt orolig.
- Ja, jag håller hellre på med endast teater och inte dans och sång med trots att det är löjligt roligt.
- Ja, det är även väldigt jobbigt, men mest känns det bra.
- Ja, jag är stolt. Över en massa saker, att jag försöker och vågar, men också över att jag inser och låter bli. För en gångs skull! Det är ett ovanligt drag från min sida.


Jag kanske är övertydlig, ni kanske redan räknat ut allt, men folk frågar så mycket. Därför förklarar jag mycket nu. En del tycker väl att jag sumpar en fantastisk chans och det kan jag hålla med om, men varför ska jag satsa på något jag inbillat mig att jag vill? Det är ju likadant som att jag sumpar chansen att bli hjärnkirurg, civilingenjör, kock eller journalist. Jättehäftigt och det är inte skit och pannkaka (ja, det uttrycket är nästan godkänt) nej visst, men varför göra något jag inte är tillräckligt intresserad av för att prestera bra i utan att känna det om ett tvång? Det tar mer energi att pressa sig igenom och klara än att det ska kännas värt det, och lusten försvinner med detta. Och utan lust åstadkommer man inte speciellt mycket alls.. Förut visste jag inte vad jag ville, så jag valde vad jag trodde att jag ville, vad jag kanske borde vilja. Nu vet jag. OCH DET ÄR, FÖRLÅT MIG, SÅ JÄVLA SKÖNT.


hej och hå


imorgon är det torsdag

mind over matter again

bilden, eller snarare tillfället, är värd/värt en repris


jaha

Jag tror att jag egentligen skriver för att få mig själv på andra tankar än de som egentligen lever i mitt huvud just nu. Jag har inte riktigt reflekterat över vad jag ger för intryck, men ska jag vara riktigt ärlig (och det ska man ju..?) är det nog helt fel. För just nu, är det exakt såhär:

Man vaknar varje morgon med en hemskhet i sitt bröst
kan inte äta, dricker kaffe, åker buss till jobbet
där är långa, trista timmar, meningslösa klyschor
ingen öppnar sig, man stirrar bara tomt
och pratar strunt och skrattar till
men man vänjer sig
man vänjer sig 

Och jobbet som man gör, det har man ingenting för
det är nån annan som drar nytta av det
ingen aning vem
man bara flyttar sina papper, drar i sina spakar
hämtar sina pengar
det känns dumt och idiotiskt
men man vänjer sig
man vänjer sig 

När man kommer hem på kvällen
har man glömt att stänga fönstret
det är sot och smuts på fönsterkarmen, avgaser i rummet
man har glömt att köpa mat
fast inte har man just nån matlust, pressar i sig några mackor
man vänjer sig
man får vänja sig 

Man tar magnecyl mot huvudvärken, dåsar framför tv:n
grannen går på toaletten och det brusar i rören
man är trött och går och lägger sig
och grannen grälar med sin fru, trafiken är oändlig
det är omöjligt att sova
men man vänjer sig
man måste vänja sig 

Lakanen snor sig och blir fuktiga av svett
och nattens timmar är som gummiband
i väntan på glömskans sömn
så ringer väckarklockan
herrejävlar, denna pina, man orkar inte tvätta sig
dricker kallnat kaffe från igår
och ute är det kallt och mörkt och ruggigt och dimma
men man vänjer sig
man vänjer sig 

Så blir det fredag alla fall, man super lite håglöst
och på lördan går man ut i parken, unnar sig en pizza
och på kvällen kommer gråten
det är skönt att våga bli förtvivlad
känna sig verklig
man köper lite porr i en tidningsautomat
och går hem och onanerar
det är outsägligt torftigt
men man vänjer sig
man får lov att vänja sigTrots att jag har varken jobb eller porr ur tidningsautomat. Men ni fattar grejen.


Conor Orbest

Ja det där med fullängds-EP tyckte jag också var rätt skojigt, men det stod det på lådan och jag tänkte att då är det väl en sådan. Det är nu jag ska skriva om hur kallt det är tror jag, och då kan jag lika gärna passa på att säga fy faan vad kallt. För det är det. Men jag vill fortfarande poängtera att jag är rätt glad över det faktiskt. Kan kännas lite stressande att jag tog mig till skolan i vinterjacka idag, vad ska jag ha på mig sen om det blir ännu kallare kan man undra? Fast det lär det ju inte bli å andra sidan. Det får mig att tänka på Ulricehamn, det känns som att det alltid är samma temperatur där, är det sant?

Och,
How about the scale?

fransk cintronsorbét

Jag har insett att jag skriva nya blogginlägg så ofta bara för att det jag skrev senast inte ska hamna överst, eftersom jag tycker att allt är tråkigt sekunden efter att jag publicerat det. Ungefär så är det. Även detta inlägg kommer jag om ett par minuter att betrakta som totalt meningslöst och om ett par dagar får jag för mig att skriva något annat, helt meningslöst även det. Kanske börjar jag skriva om hur förvånansvärt kallt det blivit på bara ett par dagar, det är ju helt sanslöst. Men jag är glad över det om jag ska vara ärlig. Som om någon bryr sig? Man bryr ju sig bara om vad man själv tycker om vädret, att man själv måste leta upp vantarna och knäppa jackan istället för att bara slänga på sig den när man ska ut.

Förresten, Tomas Di levas "Vem ska jag tro på?" fullängds-EP, tio kronor. Jag leder ändå, jag som inte ville tävla. På tal om att tro och lita på någon är det väldigt tråkigt med människor som blir osams helt i onödan, när man vet att de gillar varandra väldigt mycket egentligen. Himla, himla trist tycker jag. Jag råkar extremt sällan ut för sådant, men jag tycker alla borde fundera lite på det, ni kan vara någon av de jag tänker på. Eller så tog jag er på bar gärning utan att jag känner er, det tycks vara ett ganska vanligt problem nämligen. Och om ni nu ska göra det alls, fundera inte bara över orden jag skriver, utan längre än så, jag vet att ni kan. Ni gör er själva en tjänst.

God natt.

hej men nej

Bloggkoll gör INTE mitt bloggläsande enklare, och det gör INTE min tid vid datorn mer effektiv. Bloggkoll är en sån där grej vars skapare man vill säga den otroligt larviga meningen "gör om, gör rätt" till. Gud så dåligt. Det var bara det. Adjö.

Servicebranschen OCH vården avancerar

Idag fick jag ett sms av, hör och häpna, min tandvårdsmottagning!
De ville bara påminna mig om min tid jag fått imorgon förmiddag. Så snällt. Vad pengar det måste kosta. En av mina vänner fick sms av sin frisör en morgon också, i stil med "Johannes, du ska klippa dig kvart över åtta idag." Det tråkiga med tandläkartiden är att den är på Södra torget i Borås. Så imorgon klockan 03:40 är det min väckarklocka som ringer, trots att jag inte behöver gå i skolan. Här ska inga tåg missas. Ibland undrar man ju på riktigt om man är korkad, och hade det inte varit för att det i övrigt är ytterst trevligt att vistas i Borås hade jag väl garanterat varit det.

Nu vet ni att jag ska dit också, det är bara att hoppa på mig för den som är i närheten och känner för det! Jag lär väl röra mig på de vanliga ställena, Bäckängsskolan, Rockborgen och/eller någon annanstans i centrum, troligtvis med en och annan tekopp i handen oavsett på vilket av platserna jag befinner mig. På tal om te köpte jag ännu en ny tesort igår, (de som kan mitt skafferi vet att det innehåller några stycken) som var GOD. Nu slipper jag dras med det superäckliga kamomillteet jag införskaffade i Malmö en gång.

Allt i fina askar är inte gott, barn. Lär er det. Vad extremt onödiga mina inlägg börjar bli för övrigt. Men vad ska jag göra åt det? Dricka te, som jag gör åt allt annat antar jag.

undergång

Idag ska världen gå under, sade en del.
Om det ändå vore så väl.

Nej men faktiskt är jag ganska irriterad på allt det där just nu, då min syster inte vågar gå till skolan eller ens lämna lägenheten i tron om att vår planet faktiskt skall förstöras totalt idag. Jag vet att det bara handlar om en vilken som helst högstadietjej i en småstad, men herregud vad arg jag blir, för jag vet hur förvirrad hon blir av sånt här. Och ja, det låter väl som en jättekonstig grej, men hon är "sån". Lite above the clouds ibland, som man säger. Nej men allvarligt talat undrar jag, vad ska man med ett sånt här experiment till om det lyckas? Man kommer ju ändå aldrig kunna använda sig av det. Det måste vara det här måste vara det löjligaste jag hört talas om på mycket länge faktiskt (har inte läst det och lär antagligen skita i det tillsvidare också), och jag är mer rädd för min systers hälsa än att vi ska försvinna allihopa just nu.

Jakob

Idag var det skivmässa minsann och jag vill inte tävla Emil, men där fanns "...och stora havet" för 40 svenska kronor. Med sju extraspår. DET kallar jag som hittat. Så jag har hittat den, och nu har vi båda hittat hem till mig och sällskapar medans jag bakar äppelpaj. Baka alltså, så himla tråkigt. Sånt där konstigt får jag för mig när jag är ensam en hel dag.

okej då

Jag tyckte The Cure fick lite överdrivet mycket uppmärksamhet ett tag, inte minst när de skulle spela i Sverige och övriga Skandinavien. Men låten The Caterpillar kan vara det bästa sedan i våras, då jag tillät mig lyssna ordentligt på Feist. Tänkte bara säga det.


september

Idag drog jag slutsatsen att;
ju mer dynamisk jag tillåter min fantasi att bli,
desto mer dynamik tillkommer automatiskt i min verklighet.

Sedan fick jag för mig att söka ett jobb OCH be om att få ha balett B (det fungerar ju faktiskt i mitt schema, än så länge) trots att jag redan "har för många" poäng och kanske inte alls hinner med ett jobb i teorin den här hösten. Men Jag har upptäckt att ju mer jag har som jag måste göra, desto mer ordning blir det på mig. Har jag mellanmycket att göra gör jag det lite slarvigt och mina rutiner går in i varandra vilket orsakar halvkaos om dagarna Helt i onödan. Jag behöver mönster i min vardag tror jag, hur löjligt det än låter. Har jag massor att göra har jag ju inget val, då måste jag skärpa mig och sånt. Snart är man ju 18 dessutom, då ska man kunna leva på egen hand har jag hört. Skulle man leta upp någon teaterförening och få be att hålla i en teatergrupp också, ideellt, bara för att? Man kan ju alltid avsäga sig saker om man skulle råka skymta den där väggen folk har en tendens att traska in i. Vad jag är säker på att jag ska göra den här hösten i alla fall, är att jag ska sticka en halsduk.

Och nej, Radiohead är INTE överskattade.